Dalton Leiden

Open huis

Open huis

Open huis

Werkt school voor jouw kind?


Leren, hoe vanzelfsprekend vinden we het vaak in de eerste jaren van het basisonderwijs. Je kind leert de eerste letters en woorden, spelenderwijs gaat het van tellen naar rekenen. Maar hoe ouder je kind wordt, hoe minder vanzelfsprekend leren lijkt te worden. In groep 7 en 8 wordt het leerproces van kinderen steeds complexer. Niet alleen wordt er meer en moeilijkere stof gevraagd, er wordt ook steeds meer zelfstandigheid gevraagd. Kinderen krijgen huiswerk en dit werk is een onderdeel van het leerproces. Een deel van de kinderen wordt zich ook al bewust van hun leerprestaties ten opzichte van andere kinderen. Dit kan je kind aardig bezig houden.

Naast hun schoolprestaties wordt hun zelfbeeld steeds belangrijker en hebben kinderen steeds meer hun leeftijdsgenootjes nodig om zich te ontwikkelen. Sociale contacten zijn in de vroege puberteit voor kinderen een belangrijke schakel in de ontwikkeling. Als ouder wil je hier graag bij ondersteunen, maar wat gebeurt er allemaal in die hoofdjes?

Dalton Leiden heeft drie inspirerende sprekers die op donderdag 29 september je alles willen vertellen over hoe je kind leert leren, hoe je kind vertrouwen krijgt en houdt in zichzelf en wat er verandert in het brein van een beginnende puber.

Naast de lezingen kunt u op deze middag en avond ook informatie krijgen over de middelbare Daltonschool in Leiden die op dit moment wordt opgericht.Dat huiswerk doe ik later wel:
executieve functies bij jonge pubers


Binnen de wereld van het onderwijs zijn executieve functies op dit moment een belangrijk onderwerp van gesprek. Hoe leer je leerlingen leren? Dat de manier waarop er thuis wordt gewerkt en hoe er thuis tegen leren wordt aangekeken ook een grote invloed op heeft, daar kan Mers Bos over meepraten. Zij traint leerlingen, ouders en docenten in het leren leren, leren plannen en het reduceren van faalangst. Voor meer informatie, zie leerlingleertleren.nlDoor angsten geblokkeerd:
hoe help ik mijn kind blokkades te overwinnen en zelfvertrouwen te herwinnen.


Pia Crul helpt jongeren maar ook volwassenen met het overwinnen van hun faalangst (blokkadestress!) en motivatieverlies. Dat doet ze met behulp van haar methode LEFGASTEN die in twee boeken beschreven staat: een voor jongeren en een voor studenten. Daarnaast geef ze trainingen, presentaties en opleidingen. Tijdens de lezing vertelt Pia hoe het daltononderwijs je kind kan helpen lef te ontwikkelen en wat je als ouder kunt doen om je kind hierbij te ondersteunen. Voor meer informatie, zie piacrul.nlHoe gaat het puberbrein aan?


Leren gaat op een jonge leeftijd zo vanzelf. Hoe anders wordt dat als kinderen ouder worden. Hoe krijg je hersenen van jonge pubers weer in de leerstand? Brigitte Witmus heeft als onderwijs- en ontwikkelingspsycholoog een bijzondere blik op onderwijs. Zo kan zij ons alles vertellen wat er gebeurt als je kinderen zelf invloed laat hebben op hun leerproces. Voor meer informatie over Brigitte, zie thomasmoreacademie.nl/experts/brigitte-witmus/

Programma donderdag 29 september

Programma donderdag 29 september

Programma donderdag 29 september